350. OBLJETNICA POGUBLJENJA PETRA ZRINSKOG I FRANA KRSTE FRANKOPANA

350. OBLJETNICA POGUBLJENJA PETRA ZRINSKOG I FRANA KRSTE FRANKOPANA

U Hrvatskom domu Glina, 30. travnja 2021., na veliku obljetnicu pogubljenja velikana hrvatske povijesti, održan je prigodni program Srednje škole Glina.

Profesorice Tatjana Šimundić i Ana Rizmaul održale su predavanje na temu Zrinski i Frankopan u slici, a profesorice Ljerka Iharoš i Martina Grbeša s učenicima su pripremile dramsko-scenski program Urota Zrinskih i Frankopana u književnosti.

Anja Kireta utjelovila je lik Ane Katarine Zrinski, Josip Muža i Vanesa Šimunović likove Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana dok je narativne dijelove interpretirala Valentina Modronja. Na kraju programa, učenici 2. i 4. razreda gimnazije dobili su za zadatak složiti lik Zrinskog ili motiv Oproštaj, poznatog umjetničkog djela, a najbrži su u ovom digitalnom natjecanju bili Mateja Jurković i Ivan Žinić.

U bogatoj večeri ove velike obljetnice, kroz Povijest, Likovnu umjetnost te književnost, na zanimljiv je način prikazan značajan dio hrvatske nacionalne prošlosti, a naša je škola prikazanim programom doprinijela njezinom obilježavanju.

Zrinski su jedna od najslavnijih i najtragičnijih hrvatskih velikaških obitelji, svojim su djelovanjem trajno obilježili hrvatsku i srednjoeuropsku povijest, a vrijednostima kojima su se vodili postavili značajne temelje na kojima se gradi hrvatski identitet.

Program je ostvaren u suradnji sa Društvom Terra banalis te Knjižnicom i čitaonicom Glina. Srednja škola Ivana Trnskoga iz Hrvatske Kostajnice posudila je kostime.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.